Van afval naar grondstof: geef je mening!
De gemeente Haaksbergen vraagt inwoners om hun mening over geschikte manieren om afval in te zamelen en te scheiden en daarvoor een vragenlijst in te vullen. Wat zou helpen om afval nog beter te scheiden? Werkt een financiële beloning? Zijn inwoners bereid om meer te betalen als de afvalcontainer vaker wordt geleegd? “We willen graag weten wat wenselijk en haalbaar is”, aldus verantwoordelijk wethouder Johan Niemans. De uitkomsten van het onderzoek worden gebruikt voor nieuw afvalbeleid.
Dat er nieuw beleid moet komen is een zekerheid. De manier waarop afval namelijk momenteel wordt ingezameld zet onvoldoende zoden aan de dijk, blijkt uit een evaluatie van vorig jaar. Niemans: “We moeten aan de bak. De hoeveelheid restafval moet drastisch omlaag om de Twentse en landelijke doelstellingen te halen. Daarvoor hebben we de medewerking van onze inwoners nodig én nieuw beleid met concrete maatregelen.” Inwoners weten zelf het beste wat ze beter kunnen doen en waar ze hulp kunnen gebruiken. Vandaar dat ze dat wordt gevraagd.
Grondstof
In 2017 voerde de gemeente al veranderingen door in de afvalinzameling. Verpakkingen werden voortaan aan huis opgehaald en inwoners kregen hiervoor de bekende container met oranje deksel. Verder ging de frequentie van het legen van de grijze container omlaag naar eens per vier weken. Deze maatregelen waren een stapje in de goede richting, maar er is meer nodig. Vorig jaar belandde per inwoner in totaal 128 kilo restafval in de grijze container. De doelstelling van de gemeente is 50 kilo per jaar in 2030. “Die ambitie sluit aan op de Twentse en landelijke doelstellingen”, weet Niemans. “Daarmee zorgen we dat afval veel vaker opnieuw gebruikt wordt. Afval is namelijk in veel gevallen grondstof voor nieuwe producten.”
Meedoen
Tweeduizend willekeurig geselecteerde huishoudens ontvangen een dezer dagen een brief met de uitnodiging om mee te werken aan het onderzoek. Maar ook inwoners die deze brief niet ontvangen hebben kunnen meedoen. Dat kan via kennispunttwente.nl/vragenlijsten. Kennispunt Twente is het bureau dat het onderzoek in opdracht van de gemeente uitvoert. Bij het opstellen van het afvalbeleid houdt de gemeente behalve met wensen van inwoners ook rekening met technische en financiële mogelijkheden. Ook vraagt de gemeente professionals als Twente Milieu en Langezaal om kennis en ervaringen te delen over succesvol afvalbeleid.