Duurzaam eten
Wist je dat jouw voedselkeuzes een grote impact kunnen hebben op het milieu? Gemiddeld bestaat zelfs 21% van iemands CO2-afdruk uit het dagelijks eten en drinken. Het is tijd om jouw voedselpatroon een duurzame boost te geven! Hier ontdek je waarom duurzaam eten belangrijk is en hoe je met kleine veranderingen een groot verschil kunt maken.
Waarom een duurzaam voedingspatroon?
Een duurzaam voedselpatroon betekent dat je bewust kiest voor voedsel dat goed is voor jou én voor de planeet. Ons huidige voedselsysteem zorgt voor veel broeikasgassen, ontbossing en overmatig gebruik van water. Maar met duurzame keuzes kunnen we hier verandering in brengen. Door slimme en bewuste keuzes te maken, kunnen we samen de natuur en onze aarde beschermen voor toekomstige generaties.
Duurzaam: méér dan biologisch
Misschien heb je al eens gehoord van biologisch voedsel, maar wist je dat dit niet hetzelfde is als duurzaam voedsel? Biologisch voedsel wordt geproduceerd zonder kunstmatige bestrijdingsmiddelen en met respect voor dierenwelzijn. Dat is goed voor de natuur, maar duurzaamheid gaat nog een stapje verder. Duurzaam voedsel kijkt ook naar het transport, de verpakking en de impact op het milieu. Het gaat om het totaalplaatje, van boer tot bord.
Tips om duurzame producten te vinden in de supermarkt
- Ga voor producten met keurmerken zoals EKO, MSC of Beter Leven.
- Kies producten met minder plastic, of kies voor een herbruikbare verpakking.
- Kies voor biologische producten, hoewel biologisch níet duurzaam hoeft te zijn, is het wel een stap in de goede richting!
- Vermijdt voedselverspilling.
- Kijk naar herkomst van producten, hanteer de deze volgorde als richtlijn voor de meest duurzame keuze: lokaal; regionaal; nationaal; Europees; en pas als het echt niet anders kan van ver overzees.
- Eet met de seizoenen mee, zo maak je duurzamere keuzes!
© lekker lokaal
Een belangrijk aspect van duurzaam voedsel is de keuze voor lokale en seizoensgebonden producten. Door te kiezen voor groenten en fruit van dichtbij, verminder je de CO2-uitstoot van transport. Bovendien steun je hiermee lokale boeren en versterk je de regionale economie. Ook seizoens-producten zijn duurzaam omdat ze op natuurlijke wijze groeien, zonder extra energie voor verwarming of kunstlicht. Check daarom regelmatig de seizoenskalender voor groente en fruit. Lokale producten vind je op de markt, in streekwinkels, of in boerderijwinkels. Ook steeds meer supermarkten hebben speciale schappen met lokaal geproduceerd voedsel.
Lokaal in Haaksbergen
Ook in Haaksbergen hebben we een grote diversiteit aan mogelijkheden om lokaal ons voedsel te kopen. Soms regulier soms Biologisch, maar vooral van dichtbij.
Ga eens een rondje fietsen en je komt op diverse plekken verkoop aan huis tegen. Een rondje Buurse of Sint Isidorushoeve levert je al snel een lekkere en voedzame maaltijd op. Of sluit je aan bij een coöperatie of vereniging die lokale producten verkopen. Op deze manier stimuleren we de economie van Haaksbergen en je ziet en proeft waar je eten vandaan komt.
We hebben bewust geen lijst van locaties waar je lokaal kunt kopen omdat we willen voorkomen dat we een initiatief missen en dat zou jammer zijn.
Hoe jij het verschil kunt maken
Jouw keuzes maken een groot verschil! Begin met kleine stappen, zoals vaker kiezen voor plantaardige maaltijden. Plantaardig voedsel heeft over het algemeen een lagere milieu-impact dan dierlijke producten. Probeer ook voedselverspilling te verminderen door slim in te kopen en restjes te gebruiken in nieuwe gerechten. Samen kunnen we bijdragen aan een gezonde planeet en een betere toekomst voor iedereen.
Inventarisatie op Samen Haaksbergen
Een duurzamere samenleving moeten we samen doen. Door meer inzicht te krijgen in de lokale duurzame initiatieven hoe klein ook, krijgen we meer gevoel bij de initiatieven die leven. En kunnen we bij initiatieven verbinden, faciliteren en meedenken. Graag willen we weten wat jij van lokale en duurzame initiatieven vindt. En over welke initiatieven er leven of welke ideeën er zijn. Klik hier om de enquete te openen op Samen Haaksbergen.
Tips en inspiratie voor een duurzaam voedselpatroon
- Probeer een Meatless Monday: Start de week met een vegetarische maaltijd en ontdek nieuwe smaken.
- Eet lokaal en seizoensgebonden: Ga naar de markt of boerderijwinkel en ontdek de smaken van het seizoen en kies voor lokale producten. Zo steun je de lokale boeren en verklein je de CO2-uitstoot van transport.
- Zeg nee tegen plastic: Kies voor producten met minder verpakkingsmateriaal en gebruik herbruikbare tasjes en bakjes.
- Maak je eigen brood: Bak je eigen brood en vermijd verpakte broden met onnodig plastic.
- Doe het samen! Bundel je duurzame kracht met enthousiaste buurtbewoners of vrienden en koop samen in bij lokale boeren. De Ulebelt kan je helpen eenvoudig een voedselcoöperatie te starten!
- Experimenteer met voedsel conserveren: Leer hoe je voedsel kunt inmaken of drogen om het langer te bewaren.
- Gebruik restjes voor nieuwe maaltijden: Laat je creativiteit de vrije loop en bedenk nieuwe gerechten met restjes van de vorige dag.
- Ga voor fairtrade: Kies voor fairtrade producten en steun boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden.
- Probeer zelfvoorzienend te zijn: Begin met het kweken van je eigen groenten en kruiden in een moestuin of op je balkon.
- Kies voor biologische producten: Biologisch voedsel wordt op een milieuvriendelijke manier geproduceerd, zonder chemische bestrijdingsmiddelen.
Benieuwd naar meer tips? Kijk op de website van milieu-centraal en laat je inspireren om samen een positieve verandering in gang te zetten. Eet smakelijk én duurzaam!