Home Circulaire Economie

Circulaire Economie

Voor alles wat wij doen, gebruiken wij grondstoffen: van voedsel en vervoer tot kleding en apparaten. Vaak realiseren we ons niet hoeveel impact onze producten hebben op het milieu. Maar wist je dat als iedereen ter wereld even veel producten en eten zouden gebruiken als wij Nederlanders, we 2,9 aardbollen per jaar nodig zouden hebben? Gelukkig is materiaalbesparing vaak makkelijker dan we denken. Wist je bijvoorbeeld dat er goud in je mobiele telefoontje zit? Door je telefoontje te laten repareren in plaats van vervangen bespaar je dus al kostbaar materiaal! Ook door een keer minder vlees in de week te eten kun je je eigen impact op het milieu flink laten dalen, zo stoot de productie van een soja-burger tot 18 keer minder CO2 uit dan de productie van een hamburger!

Het aantal mensen blijft groeien, en de vraag naar grondstoffen stijgt explosief. Tegelijkertijd neemt de beschikbaarheid van grondstoffen af. We moeten slimmer omgaan met onze schaars wordende grondstoffen en onze impact op het milieu verminderen.

de impact top 10

© Babette Porcelijn 2018

Nederland wil daarom in 2050 een circulaire economie zijn. In een circulaire economie gebruiken we onze spullen langer, hergebruiken en delen we producten, en hebben we zo min mogelijk afval. Het afval dat we tóch hebben, gebruiken we als grondstof voor nieuwe producten.

Er zijn ruwweg twee manieren hoe wij ons grondstoffengebruik kunnen verminderen:

  1. We zien oude, gebruikte producten niet langer als afval, maar als grondstof voor nieuwe producten;
  2. We denken beter na over welke producten we echt nodig hebben. We kopen dus minder en delen meer.
Snel naar:

Afval is grondstof

Bijna alles kan weer opnieuw worden gebruikt. Door ons afval goed te scheiden, kan veel daarvan weer worden gebruikt voor nieuwe producten. Dit betekent dat we steeds minder restafval krijgen. . Nederlanders scheidden in 2019 ongeveer 60% van hun huishoudelijke afval. De gemeente Haaksbergen werkt samen met Twente Milieu. Dat betekent ook dat je Twente Milieu overal zult tegenkomen als het om afvalinzameling gaat.

Wil je weten op welke dagen het afval bij je in de wijk wordt opgehaald? Kijk dan in de afvalkalender op de website van Twente Milieu.

Kies hieronder het type afval dat je wil weggooien om te zien waar en hoe dat kan.

Textiel

Wanneer je kleding, textiel of schoenen over hebt, kun je dit gratis inleveren bij de verschillende textielcontainers in de stad. Hier kun je altijd jouw textiel in een afgesloten zak aanbieden. We hebben de plaatsen in onze gemeente in een overzicht gezet. Dat overzicht kan je hier vinden.

Wil je meer weten over wat er bij het textiel mag en wat er na inzameling mee gebeurt? Kijk dan op de website van Twente Milieu.

    Tips aanleveren kleding en textiel

  • Kleding moet schoon en droog zijn. Natte kleding en kleding met verf- of olievlekken mogen niet in de container.
  • Kleding in een dichte en stevige zak aanleveren, zakken gaan vaak in de container kapot waardoor kleding alsnog kapot gaat, nat of vies wordt.
  • Geen kledinghangers in de zak meeleveren, liever apart.
  • Geen dekbedden en kussens inleveren.
  • Schoenen graag apart van de kleding en als paar inleveren.

Waarom recyclen we textiel?
De kledingindustrie groeit snel. De groei komt doordat het aantal mensen op de wereld toeneemt, de groep mensen met een middeninkomen stijgt en doordat mensen kleding vaker als wegwerpproduct behandelen. Dit heeft gevolgen voor het milieu: ongeveer 4 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen komt van de kleding- en schoenenindustrie. Ook in Nederland blijft het aanbod van kleding toenemen, er komen hier per jaar bijna 1 miljard kledingstukken op de markt. Gemiddeld kopen we in Nederland ongeveer 50 nieuwe kledingstukken per persoon per jaar. Als je 6 nieuwe kledingstukken minder zou kopen kun je 40 kg CO2 per jaar besparen. Als iedere Nederlander dat zou doen besparen we net zoveel CO2 in een jaar, als wat het kost om 85,000 keer met de auto de wereld rond te rijden!

Bewuster omgaan met kleding kan dus voor veel milieuwinst zorgen, klik hier voor 10 tips voor duurzamere kleren.

Oud papier

Elke vier weken op zaterdag, zamelen verenigingen met een speciale vuilniswagen oud papier in. Je kan het papier in dozen of gebundeld voor 8.30 uur op de container verzamelplaats in het centrum neerzetten. In Buurse en Sint Isidorushoeve kan je het oud papier naar De Trefkoel of Basisschool Sint Bonifatius brengen.

Kranten, folders, enveloppen, wc-rolletjes en kartonnen dozen: het mag allemaal bij het oud papier. Papier kan goed gerecycled worden tot nieuw papier. Snij of scheur grote kartonnen dozen in stukken voor je ze in de papierbak gooit, anders kunnen ze de ingang van de bak blokkeren.

Melkpakken en sap-pakken horen niet in de papierbak maar bij het plastic afval: er zit een plastic en/of aluminium laagje in. Zit er plastic om je tijdschrift of reclamefolders? Haal dat er eerst af voor je ze in de papierbak gooit.

    Tips papier en karton weggooien

  • Oud papier dat je gescheiden inlevert moet schoon en droog zijn. Gebruikte tissues horen bijvoorbeeld niet in de papierbak, schone taart- en pizzadozen wél.
  • Een enkel nietje, paperclip of kunststofvenster (van enveloppen) mag gewoon bij het oud papier. Bij het recyclen worden ze verwijderd. Verwijder wel plasticfolie dat om tijdschriften of reclamefolders zit, kunststofbinders en omslagen.
  • Drinkpakken horen niet bij het oud papier, omdat er een plastic en/of aluminium laagje in zit.
  • Dubbel geplastificeerd papier kan niet gerecycled worden en hoort dus bij het restafval. De meeste glossy magazines van dik glanzend papier mogen gewoon bij het oud papier. Soms is alleen de cover dubbel geplastificeerd. Die hoort dan bij het restafval.
  • Boeken kunnen ook bij het oud papier, maar je kunt ze ook naar de kringloopwinkel brengen of in een minibibliotheek in de buurt achterlaten.

Waarom recyclen we papier?
De productie van karton en papier veroorzaakt lucht- en watervervuiling. Voor de productie zijn relatief veel grondstoffen (hout), water en energie nodig. Bovendien is voor de productie van hout (landbouw)grond nodig, en dat is schaars. Wel is hout een hernieuwbare grondstof, die steeds vaker uit goed beheerde productiebossen komt. Je herkent papier en karton uit een duurzaam productiebos aan het FSC- of PEFC-keurmerk.

De milieu-impact daalt als papier en karton wordt gerecycled. Dat kan wel 5 tot 7 keer, daarna zijn de vezels te kort. Lever papieren zakken en kartonnen dozen dus gescheiden in.

Tips om duurzamer om te gaan met papier vind je op de website van Milieu Centraal.

Glas

Je kan glas in de glascontainers weggooien. De locaties van de glascontainers vind je hier. Let erop dat je hier geen vlakglas (zoals ruiten) kunt weggooien. Deze kan je naar het afvalbrengpunt aan de Industriestraat 20 brengen.

Glazen flessen en potten worden in Nederland redelijk goed gerecycled: 73 procent komt terug voor recycling. Dat is goed, want gerecycled glas kost tot 15% minder energie dan het produceren van nieuw glas. Alle glazen flessen, flesjes, potten en potjes waarin drank, eten, babyvoeding, cosmetica, parfum of medicijnen hebben gezeten, mogen in de glasbak.

Glas kan oneindig vaak gerecycled worden. Recyclen bespaart veel grondstoffen en energie. Je helpt het milieu dus als je glazen flessen en potten in de glasbak gooit.

    Tips: welk glas mag waar?

  • Vuurvast glas, kristal en vensterglas moeten bij het restafval. Deze glassoorten geven problemen bij recycling omdat hun smelttemperatuur anders is dan die van verpakkingsglas.
  • Spaarlampen, ledlampen en tl-buizen horen in de inzamelbak voor lampen. Die vind je vaak bij winkels en supermarkten. Op Wecycle vind je bakken bij jou in de buurt.
  • Deksels mogen gewoon mee de glasbak in, maar een losse deksel van blik of van plastic mag ook bij de gescheiden inzameling van plastic en metalen verpakkingen.
  • Een klein restje is geen probleem, maar zorg dat de fles of pot zoveel mogelijk leeg is. Omspoelen en afwassen is zonde van het water en de energie. Om bij de laatste restjes te komen kun je een flessenlikker gebruiken.
  • Staan er aparte bakken voor wit, bruin en groen glas? Gebruik die dan ook: gooi de juiste kleur in de juiste bak. Rood en blauw glas mag bij het groene glas. Hoe beter het glas gesorteerd is, hoe meer energie en grondstoffen er bespaard worden.
  • Voor meer informatie over het scheiden van glas-afval, kijk op de website van Milieu Centraal.
Plastic verpakkingen

Verpakkingsmateriaal kan je in één van de oranje containers doen; deze staan vaak in de buurt van glascontainers. Hier vind je de exacte locaties.

Om plastic afval te recyclen tot nieuwe grondstoffen moet de kwaliteit van het ingeleverde plastic omhoog. Daar kun je thuis ook aan bijdragen door je plastic verpakkingen goed gescheiden in te leveren. Onnodig plastic voorkomen is nog beter dan het gescheiden weg te gooien. Neem bijvoorbeeld eigen tassen en zakjes mee voor fruit, groenten en andere boodschappen. En geef oud (heel) speelgoed weg of lever het in bij de kringloopwinkel.

Tips voor plastic weggooien

  • Doe plastic verpakkingen thuis in een aparte bak of zak. Samen met blikjes en drinkpakken zorgt plastic vaak voor veel afval in huis.
  • Plasticfolie met een metaallaagje, zoals chipszakken of koffiepakken, mogen in de plasticinzameling.
  • Yoghurt- en slagroombekers mogen bij het plastic afval. Haal het aluminium dekseltje eraf en doe dit er los bij.
  • Een plastic verpakking die je gescheiden inlevert moet leeg zijn, maar hoeft niet schoon. Afwassen of omspoelen is niet nodig. Dit gebeurt in de recyclingfabriek.
  • Plastic dat geen verpakking is, hoort niet bij het plastic afval. Denk aan speelgoed, plastic borden, tuinstoelen. Kleine dingen kunnen bij het restafval, grote dingen (zoals tuinstoelen en groot speelgoed) kun je gescheiden inleveren bij de milieustraat.

Voor meer informatie over het scheiden van plastic afval, kijk op de website van Milieu Centraal

Grofvuil

Dit is afval dat niet hergebruikt kan worden en niet in de grijze container past. Je kan grofvuil naar het afvalbrengpunt aan de Industriestraat 20 brengen. Klik hier voor meer informatie over o.a. het ophalen van grofvuil aan huis. 

    Tips voor grofvuil aanbieden

  • Denk aan je buurtgenoten: zet geen grote spullen naast de inzamelbakken voor papier, glas en plastic. Vaak blijft het afval een tijdje staan en komt er rotzooi op straat terecht.
  • Grote apparaten (koelkasten, wasmachines) kun je gratis mee laten nemen als je nieuwe apparaat wordt bezorgd. Lees meer op de afvalscheidingswijzer.nl
  • Bouwmateriaal en puin hoort niet bij het grofvuil. Lees waar je het kwijt kunt op de website van Milieu Centraal. Voor asbest gelden aparte regels: kijk hieronder bij Asbest.
Asbest

Asbest is een kankerverwekkende stof, waar je voorzichting mee om moet gaan. Vroeger werd het vaak gebruikt bij bijvoorbeeld het bouwen van huizen. Het zit vaak in gevels, dakbeschot, golfplaten, in en om schoorstenen en bij oudere cv-installaties. Sinds 1993 is de verkoop van asbest verboden. Asbest kan vrijkomen bij sloopwerkzaamheden. Het is belangrijk dat je asbest nooit breekt; dan komen de giftige stoffen namelijk vrij! 

Je kan asbest naar het afvalbrengpunt (Industriestraat 20) brengen. Op de website van Twente Milieu lees je alle informatie over hoe je asbest in kunt leveren en wat je daarvoor moet doen. Het is belangrijk te weten dat je een formulier in moet sturen, voordat je het asbest wilt brengen. 

Afvalcontainers aanvragen, inleveren of omruilen

Het aanvragen van een grijze, groene of oranje afvalcontainer is gratis. Wanneer je een container wilt omruilen voor een kleinere of grotere, of wanneer je een container inlevert, kost dit €30. Als je kort geleden verhuisd bent en binnen 3 maanden een container wilt omruilen of inleveren, is dit gratis. Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente Haaksbergen. 

circulaire inspiratie

Minder afval

Met een paar simpele aanpassingen kun je je eigen afvalberg al zo’n 50 kilo verminderen. Bijvoorbeeld door minder voedsel te verspillen en geen wegwerpplastics te kopen voor een picknick. Of door spullen, zoals gereedschap of een tent te delen. En door te zorgen dat je geen reclamedrukwerk in je brievenbus krijgt, bijvoorbeeld met een Nee-Nee-sticker, dan bespaar je ruim 1.000 folders per huishouden per jaar.

Hieronder staan verschillende manieren om je afvalberg te verminderen, klik op de thema’s voor meer informatie.

Voor meer informatie over wat jij kunt doen om bij te dragen aan een circulaire economie, kijk op de website van milieucentraal.nl, of luister de podcast ‘ Circulair Handboek’.

BermBrigade

Zwerfafval is voor veel inwoners een doorn in het oog. Bovendien, afval trekt nog méér afval aan. Wist je dat de gemeente Haaksbergen jaarlijks ongeveer € 40.000 uitgeeft aan het schoonhouden van bermen en groen? Dat is veel geld, dat beter aan andere dingen kan worden besteed. Iedereen kan meedoen aan een schoner Haaksbergen. Daarom doen wij een beroep op je: wordt vrijwilliger van de BermBrigade en prik afval terwijl je bijvoorbeeld een wandeling of fietstocht maakt.

Meld je aan voor de BermBrigade

Stuur een mail naar de contactpersoon van de BermBrigade bij de gemeente Haaksbergen. Je krijgt dan een gratis opruimpakket en alle informatie die je als vrijwilliger nodig hebt. Met dit pakket kan je zwerfvuil opruimen dat je onderweg tegenkomt. Je bepaalt zelf wanneer je afval prikt. Dit kan één keer per week, maand of jaar. Je bent hier helemaal vrij in. Als we allemaal ons steentje bijdragen, zal het effect groot zijn. 

Voor vragen kan je een mail sturen naar afval@haaksbergen.nl. Ook kan je de gemeente bellen via (053) 573 45 67. Je kunt vragen naar de contactpersoon Bermbrigade.

Gratis opruimpakket

Het opruimpakket dat iedere vrijwilliger krijgt, bestaat uit een afvalgrijper, veiligheidshesje, handschoenen en vuilniszakken. Hiermee kan je Haaksbergen schoonhouden. Ook krijg je een folder met tips, veiligheidsinstructie en contactgegevens voor vragen en opmerkingen.