Home Nieuws Komend jaar de spouwmuur isoleren? Maak je woning op tijd natuurvrij!
spouwmuurisolatie
04-10-2024
min. leestijd

Komend jaar de spouwmuur isoleren? Maak je woning op tijd natuurvrij!

Wil je in het komende jaar de spouwmuur isoleren, dan heb je nog een kleine vier weken de tijd om de woning natuurvrij te laten maken. Bij natuurvriendelijk isoleren kunnen woningen het hele jaar door worden geïsoleerd, als ze vooraf natuurvrij zijn gemaakt. Daarbij moet rekening worden gehouden met de winterrust en kraamtijd van vleermuizen. De winterrust gaat in op 1 november, dus woningen die voor die tijd natuurvrij zijn gemaakt, kunnen dit jaar nog worden geïsoleerd.

 

Isoleren kan het hele jaar als de woning vooraf natuurvrij is gemaakt

Door spouwmuurisolatie verdwijnen verblijfplaatsen van vleermuizen of worden ze zelfs gedood. Om deze dieren te beschermen én de verduurzaming te laten doorgaan, kunnen particuliere woningeigenaren natuurvriendelijk isoleren. Het isolatiebedrijf laat hierbij de dieren eerst wegvliegen en zorgt voor vervangende verblijfplaatsen, voordat wordt geïsoleerd. Dat heet natuurvrij maken. Daarbij wordt rekening gehouden met de winterrust en kraamperiode van vleermuizen volgens de natuurkalender. Als de spouw eenmaal natuurvrij is gemaakt, kan de woning het hele jaar door worden geïsoleerd. 

 

Natuurvriendelijke isolatiebedrijven

Isoleren is dus zeker mogelijk, als er maar op tijd natuurvrij wordt gemaakt. Particuliere woningeigenaren met isolatieplannen vinden op deze website een overzicht met isolatiebedrijven die natuurvriendelijk isoleren. Bij andere (isolatie)werkzaamheden, zoals isolatie van borstwering en dak gelden specifieke voorwaarden. Meer informatie daarover is te vinden op de factsheets Natuurvriendelijk isoleren op de website van de provincie Utrecht.

 

eDNA

In sommige berichten in de media wordt ten onrechte de indruk gewekt dat de toepassing van eDNA om de aan/afwezigheid van vleermuizen en verblijfplaatsen aan te tonen toegestaan zou zijn. Dit is onjuist; eDNA is nog niet formeel gevalideerd als onderzoeksmethode. De enige legale manieren om op dit moment te isoleren zijn of via het reguliere traject (onderzoek & vergunning) of via de voorwaarden natuurvriendelijk isoleren.