Home Spullen repareren

Spullen repareren

We weten het allemaal, grondstoffen worden schaars. We zullen zuiniger met onze spullen moeten omgaan. Dat is ook goed voor de portemonnee. Eerst kijken of iets gerepareerd kan worden dus. Op deze pagina helpen we je op weg.

Zelf doen

Hergebruik van producten en materialen begint al dicht bij huis. Denk bijvoorbeeld aan het herstellen van kapotte kleding. Steeds meer mensen ontdekken hoe leuk het is om dit zelf te doen, met naald en draad. Zelf repareren geeft namelijk een kick. Probeer het maar eens! Wanneer je niet weet hoe je moet beginnen is dit ook geen probleem. Op internet vind je duizenden filmpjes waarin het stap voor stap wordt voorgedaan. Ook voor de meer uitdagende reparaties. Maar begin niet te moeilijk. Een handige manier om jezelf op weg te helpen is de website repareerhet.nl. Ook op de website ifixit staan vele handleidingen die je kunnen helpen zelf spullen te repareren. Veel succes!

repareren

Naar een repaircafé

Hulp vragen is altijd een goed idee. Er zijn mensen die het leuk vinden om jou te helpen repareren. Veel van die mensen hebben zich verzameld rond zogenoemde repaircafés. Daar kun je, meestal gratis, je kapotte spullen laten maken. Maar je kunt er bijvoorbeeld ook terecht voor gereedschap dat je zelf niet hebt. Of voor advies: ‘Is dit nog de moeite waard om te repareren?’. In Haaksbergen bieden de vrijwilligers van ’t Gilde met hun Repair Café een mooie service aan inwoners die hun kapotte kleding, speelgoed of fiets gerepareerd willen hebben. Kijk op www.gildehaaksbergen.nl voor meer informatie.

Naar de vakman

In de gemeente Haaksbergen zijn een aantal reparatiebedrijven geregistreerd. Van fietsenmaker tot kledingatelier en van schoenlapper tot smartphone refurbisher. Wie kan googlen vindt vast een reparateur in de buurt die hem kan helpen. Laat je wel goed adviseren en maak duidelijke afspraken vooraf.

Als repareren niet kan…

Lukt het echt niet om jouw apparaat, voertuig, kledingstuk of meubel in de oude staat te herstellen? Wacht dan nog even met weggooien. Er zijn mensen die het een sport vinden om één gave nieuwe fiets te maken uit drie achtergelaten fietswrakken. Of om een boxershort te maken van een overhemd met versleten boord. Materialen en onderdelen zijn ook wat waard. Kijk maar eens naar de R-ladder hieronder. Als je hem van boven naar beneden afloopt, ben je vanzelf slim en duurzaam bezig.

r-ladder